.

.

вторник, 15 септември 2015 г.

Как да започна FODMAP диетата?

         Може би много от вас се питат как да започнат и дали могат да се справят? За да си дадете отговор на този въпрос трябва да опитате нещо елементарно. За една диета най-важен е хлябът с който се храните, защото това е нещото което присъства почти във всяко хранене и като количество може би заема най-голям обем.
         За целта можете да се снабдите на първо време с фино смляно царевично и оризово брашно. Могат да се намерят лесно и са доста евтини между 0,80 - 1,50лв. за пакет от 500гр. Нужна ви е също тефлонова тавичка с размер около 24/27см. в диаметър. Сложете 6 препълнени супени лъжици царевично брашно и 2 лъжици оризово брашно. Смесете ги и ги разтворете със вода до получаване на каша с гъстотата на смес за палачинки. Сложете тавичката във фурната на 220 градуса за около 30/35минути. Продължителността на печене зависи от това колко течна е сместа. Трябва да се получи хрупкава питка, леко зачервена отгоре и отдолу. Изважда се от фурната и още гореща се намазва с бучка краве масло и сол (може и шарена сол). Консумира се топла.
           Това е добър вариант за хляб, защото освен глутен, не съдържа и мая, която си е вид дрожди и не се отразява добре на раздразнени черва. Аз лично консумирам тази питка поне веднъж дневно. На закуска използвам безглутенов хляб направен от брашното Mix it на фирмата Schtar и безглутенова мая (приготвя се много бързо и може да се прави и в хлебопекарна) - рецептата е написана на етикета, а маята я има в биомагазините. Ако не можете да намерите брашното или маята - има ги в онлайн магазина Безглутенов рай. 
              За вечеря обикновено рядко използвам хляб, понеже в менюто ми често присъства ориз или киноа. Те засищат и ми заместват хляба. Ако работите по-удачно би било да правите тази питка за вечеря. Слагате я да се пече и докато се приготвя масата тя е готова.
             Така можете да опитате за няколко дни преди да започнете цялостната диета. Организмът ви ще свикне бързо с този вид хлябове, защото работата на червата ви се олекотява много и им давате възможност да се възстановят. Не забравяйте, че не трябва да използвате други тестени храни освен тези - никакви сладки, може само безглутенови макарони, никакви солети, соленки и каквото и да било направено от брашно, защото то обикновено е пшенично. По нататък ще ви запозная с безглутенови такива и те ще престанат да ви липсват.
             С това хранене елиминирате само глутена, но е добър за начало на диетата, за да може организмът да се адаптира постепенно. Причината е, че на повечето хора като им кажеш диета и се плашат повече от самата дума, преди да са видели още за какво става на въпрос. А стресът при IBS е противопоказен.
           Е, успех, дано ви допадне това хранене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар