.

.

сряда, 4 ноември 2015 г.

Какво е инулин и как влияе на FODMAP диетата?



Инулинът е подъл FODMAP, тъй като той обича да се скрие в храни, при които не бихме си помислили да го търсим! Преди да можем да обсъдим, къде можем да го срещнем ние трябва да разберем какво еинулин.

Какво е инулин?

Думата  инулин произхожда от латинското название на белия оман (Inula helenium L.), в чийто корени е била открита съставката. От биохимична гледна точка, инулинът представлява  полимер на фруктозата и в зависимост от дължината на полимерната му верига се разграничават отделните му видове. Инулинът е вид полизахарид, който се намира в много видове растения, като и те го използват за съхранение на енергия (Roberfoid, 2005). Инулинът също принадлежи към диетичните фибри, известни като фруктани, които са класифицирани като несмилаеми въглехидрати (Monash University App, 2014; Roberfoid 2005; Shepherd & Gibson 2006). Можем да определим инулина, като  вид полизахарид, който се използва в  хранителната индустрия,  за да подобри вкуса и консистенцията на нискомаслените храни, както и на тези с ниско съдържание на захар в тях. Може да се използва и като заместител на висококалорични съставки като захар, брашно или мазнини.

Фруктаните са класифицирани като олигозахариди във FODMAP акронима и може да предизвикат храносмилателни проблеми при хора със синдром на раздразненото черво (IBS) (Monash University App, 2014; Shepherd & Gibson, 2006). Инулинът причинява проблеми, тъй като не се абсорбира в тънките черва, което означава че, когато достигне дебелото черво той ферментира от бактериите в него и може да доведе до подуване на корема, болки в корема, газове и диария (Monash University App, 2014; Shepherd & Gibson, 2006 ).



Защо се препоръчва консумация на инулин при хора които не страдат от IBS?

Може би се чудите защо консумацията на инулин се препоръчва, ако той причинява толкова много пролеми. Ами при хора, които не страдат от IBS, инулинa действа като функционална храна и може да бъде от полза за тях (Shepherd & Gibson, 2006; Roberfoid, 2005; Saad et al., 2013). Изследванията показват, че инулина може да има пребиотичен ефект върху чревните бактерии (Saad et al., 2013;. Roberfoid, 2005). Пребиотиците са храни или вещества, които насърчават растежа на полезните  бактерии (Sproule-Willoughby, 2013 г.). Това означава, че инулина може да помогне за увеличаване на полезните бактерии в дебелото черво, както и да намали или да спре растежа на патогенните бактерии (Saad et al., 2013.). Инулинът като пребиотик помага за:

• увеличаване на количеството на калций и минералите, които се абсорбират от храните;

• поддържане на здрава имунна система;

• облекчаване и намаляване на чревните проблеми(Saad et al., 2013;. Roberfoid, 2005 г.).

Инулинът може също да намали запека чрез увеличаване на количеството на фибри. Това става чрез увеличаване на фекална биомаса и увеличаването на водното съдържание на изпражненията (Roberfoid, 2005).



Къде се среща инулина?

Инулинът естествено се среща в различни плодове, зеленчуци и зърнени храни, като например корен от цикория, земна ябълка, пшеница, ечемик, лук, праз, чесън, аспержи, корен от глухарче и бананите (Franck, 2002; Moshfegh и др. 1999; Roberfoid, 2005). Имайте впредвид, че нивото на инулин в бананите не е проблем на ниската FODMAP диетата, но при някои хора на тази диета оказва негативно влияние.



В кои обработени храни има инулин?

Инулинът е с неутрален вкус, което означава, че може да се използва като заместител на захарта, мазнините, брашното  или като фибри в преработените храни без да променя вкуса им (Franck, 2002). Най-много инулин се извлича от корен от цикория (Franck, 2002). Инулинът често се добавя към млечните продукти, замразените десерти, диетичните продукти и други заместители на храни, масла за мазане, печени зърнени закуски или хляб, лекарствените таблетки и добавки, както и много други продукти (Franck, 2002).

Как инулина може да се маскира, за да не се споменава в етикетите на храните?

Трябва да се проверяват етикетите на продуктите за инулин, корен от цикория, екстракт от корен от цикория и фибри от корен от цикория, за да се уверите, че не се промъква във вашата ниска FODMAP диета чрез преработените храни. Също така имайте впредвид, че инулина също може да бъде етикетиран като диетични фибри (Food Navigator, 2001; GF Gluten Free, 2015 г.).Ако сте на FODMAP диета трябва да не приемате инулин. Препоръчително е, да намалите размера на фруктаните (включително инулин), които консумирате, когато сте на FODMAP диета (Monash University App, 2014; Shepherd & Gibson, 2006). Това означава, че трябва да се избягват храни, които съдържат инулин и да се избегнат продукти с добавен инулин (Monash University App, 2014; Shepherd & Gibson, 2006).

Article References:

1. Roberfroid, M. Introducing inulin-type fructans. British Journal of Nutrition. 2005: Volume 93. 13-25. DOI: 10.1079/BJN20041350. Date retrieved 2014/03/09. Retrieved from http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=922552&fileId=S0007114505000759

2. Monash University App. Reading Labels for FODMAPs & A Short History of FODMAPs. The Monash University Low FODMAP Diet App. 2014: Edition 4. Date retrieved: 2015-03-05. Retrieved from: http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html. Accessed: 2015-03-05. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6Wog73c8B)

3. Shepherd, S., & Gibson, P. Fructose Malabsorption and Symptoms of Irritable Bowel Syndrome: Guidelines for Effective Dietary Management. Journal of American Dietetic Association. 2006: Volume 106: Issue: 10. 1631 to 1639. DOI: 10.1016/j.jada.2006.07.010. Retrieved on 2014/03/09. Retrieved from http://www.andjrnl.org/article/S0002-8223%2806%2901704-4/ppt

4. Saad, N., Delattre, C., Urdaci, M., Schmitter, J., & Bressollier, P. An overview of the last advances in probiotic and prebiotic field. LWT: Food Science and Technology. 2013: Issue 50. 1-16. Retrieved on 2014/03/09. DOI: 10.1016/j.lwt.2012.05.014. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2012.05.014

5. Sproule-Willoughby, K.. The difference between prebiotics and probiotics. Livestrong. 2013/10/05. Retrieved from:http://www.livestrong.com/article/335114-the-difference-between-probiotic-prebiotic/. Date retrieved: 2015-03-08. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6WtEt3tAb)

6. Franck, A. Technological functionality of inulin and oligofructose. British Journal of Nutrition. 2002: Volume 87. 287-291. DOI: 10.1079/BJN/2002550. Date retrieved 2014/03/09. Retrieved from www.journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=906556&fileId=S0007114502001083

7. Moshfegh, A., Friday, J., Goldman, J., Chug Ahuga, J. Presence of Inulin and Oligofructose in the Diets of Americans. Journal of Nutrition. 1999: Volume 129: Issue 7. 1407-14011. Date retrieved 2015-03-08. Retrieved from http://jn.nutrition.org/content/129/7/1407S.full

8. Food Navigator. New labelling law for inulin in the UK. Food Navigator. 2001-02-27. Retrieved from :http://www.foodnavigator.com/Policy/New-labelling-law-for-inulin-in-the-UK. Retrieved on: 2015-08-27. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6b6uRVCzH)

9. GF Gluten Free. Food Labeling Laws – Australia / NZ . GF Gluten Free. 2015. Retrieved from:http://www.gf-glutenfree.com/food-labeling-australianz. Retrieved on: 2015-08-27. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6b6upy2jm)

Няма коментари:

Публикуване на коментар