.

.

петък, 6 ноември 2015 г.

Как да си спестим време и да се справяме с FODMAP готвенето?




За много от нас е изключително трудно да съвместим ежедневието си с ниското FODMAP меню. За това трябва да мислим не ден за ден, а в перспектива. Трябва да планираме храненията си много добре и едновременно с това да разполагаме с варианти за бързо FODMAP меню. След като всеки разгледа рецептите си, ще установи, че вътре има много неща, които могат да се направят набързо. Например да имате в наличност безглутенов хляб, консерва с риба тон и някакви зеленчуци за салата. Да си сварите две яйца и да ги консумирате със салата и безглутенов хляб. Да си направите набързо корнфлейкс накиснат в безлактозно мляко. Тафу с печени зеленчуци или сурови на салата и безглутенов хляб. Примерите са много.

По важният момент е с останалите хранения. Например тъй като дозите са малки можете в почивните дни да си опечете на скара зеленчуци в по-големи количества и да ги ползвате през цялата седмица. Така правя и с ориза и киноата – сварявам количества за цяла седмица. Може да постъпите така и с месото или кюфтета например. Може да се направят и няколко храни и да се редуват през седмицата. Използвайте за това почивните си дни или свободното си време и тогава във всеки момент в който отворите хладилника ще имате вариант за поне няколко хранения.

Купете си шунка Печен бут на Тандем, краве масло и сладко от ягоди. Филия безглутенов хляб с масло и шунка (или вместо шунка сладко от ягоди) с чаша сок изцеден от моркови е също вариант за бързо хранене. Така можете да си направите и сандвичи за път и да си купите с тях малка кутийка с бадемово мляко (то не се държи в хладилник, когато е запечатано) вместо сока от моркови.

Сандвичи с безглутенов хляб и кайма със салата също са бърз вариант за хранене.

Сварени макарони с някаква гарнитура също са добра идея.

Искам да поясня и разбия един мит за готвените храни и това, че като нямате време и не ядете готвено се запичате повече. Може да се запечете например от стреса, че бързате и нямате време. Не е вярно, че готвените храни са по-малко запичащи, но има едно условие. Истината е в баланса на разхлабващите и запичащи елементи в менюто ви. Тоест може да ядете суха храна, но тя трябва да съдържа разтворими фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни – киноа, пълнозърнест ориз). Тогава няма никакво значение дали е течна или суха. Организма сам всмуква необходимото му количество вода от организма. В такъв случай обаче е много важно да пиете през деня поне 1,5-2 литра вода, за да има от къде да я всмуче, разбира се. Важно е винаги, когато ядете по-бързи, но запичащи храни, да добавяте салата или сок от моркови или сок от един домат или безлактозно мляко или бадемово мляко. Трябва да поддържате баланса в храненето си. Ако сте със запек да наблягате на разхлабващите храни, ако сте със разстройство – на запичащите. Този баланс си е лично ваш ангажимент, напълно постижим е и трябва да се научите постепенно сами да го регулирате с храната. Вариант в който ядете каквото ви попадне и ползвате ту разхлабителни, ту запичащи лекарства не е решение за хора с IBS. Така само влошавате заболяването си.

Замислете се над това предварително планиране и разгледайте рецептите, които съм ви дала. Така ще ви хрумнат и много други варианти с които да улесните храненето си на тази диета.

1 коментар: