За много от
нас е изключително трудно да съвместим ежедневието си с ниското FODMAP меню. За това трябва
да мислим не ден за ден, а в перспектива. Трябва да планираме храненията си
много добре и едновременно с това да разполагаме с варианти за бързо FODMAP меню. След като всеки
разгледа рецептите си, ще установи, че вътре има много неща, които могат да се
направят набързо. Например да имате в наличност безглутенов хляб, консерва с
риба тон и някакви зеленчуци за салата. Да си сварите две яйца и да ги консумирате
със салата и безглутенов хляб. Да си направите набързо корнфлейкс накиснат в
безлактозно мляко. Тафу с печени зеленчуци или сурови на салата и безглутенов
хляб. Примерите са много.
По важният
момент е с останалите хранения. Например тъй като дозите са малки можете в
почивните дни да си опечете на скара зеленчуци в по-големи количества и да ги ползвате
през цялата седмица. Така правя и с ориза и киноата – сварявам количества за
цяла седмица. Може да постъпите така и с месото или кюфтета например. Може да се
направят и няколко храни и да се редуват през седмицата. Използвайте за това
почивните си дни или свободното си време и тогава във всеки момент в който
отворите хладилника ще имате вариант за поне няколко хранения.
Купете си
шунка Печен бут на Тандем, краве масло и сладко от ягоди. Филия безглутенов
хляб с масло и шунка (или вместо шунка сладко от ягоди) с чаша сок изцеден от
моркови е също вариант за бързо хранене. Така можете да си направите и сандвичи
за път и да си купите с тях малка кутийка с бадемово мляко (то не се държи в
хладилник, когато е запечатано) вместо сока от моркови.
Сандвичи с
безглутенов хляб и кайма със салата също са бърз вариант за хранене.
Сварени
макарони с някаква гарнитура също са добра идея.
Искам да
поясня и разбия един мит за готвените храни и това, че като нямате време и не
ядете готвено се запичате повече. Може да се запечете например от стреса, че
бързате и нямате време. Не е вярно, че готвените храни са по-малко запичащи, но
има едно условие. Истината е в баланса на разхлабващите и запичащи елементи в
менюто ви. Тоест може да ядете суха храна, но тя трябва да съдържа разтворими
фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни – киноа, пълнозърнест ориз).
Тогава няма никакво значение дали е течна или суха. Организма сам всмуква
необходимото му количество вода от организма. В такъв случай обаче е много важно
да пиете през деня поне 1,5-2 литра вода, за да има от къде да я всмуче, разбира
се. Важно е винаги, когато ядете по-бързи, но запичащи храни, да добавяте
салата или сок от моркови или сок от един домат или безлактозно мляко или
бадемово мляко. Трябва да поддържате баланса в храненето си. Ако сте със запек
да наблягате на разхлабващите храни, ако сте със разстройство – на запичащите.
Този баланс си е лично ваш ангажимент, напълно постижим е и трябва да се
научите постепенно сами да го регулирате с храната. Вариант в който ядете
каквото ви попадне и ползвате ту разхлабителни, ту запичащи лекарства не е
решение за хора с IBS. Така
само влошавате заболяването си.
Замислете се
над това предварително планиране и разгледайте рецептите, които съм ви дала.
Така ще ви хрумнат и много други варианти с които да улесните храненето си на
тази диета.
Напълно съгласен съм със поста
ОтговорИзтриване