Кои
банани са разрешени от FODMAP диетата?
Различните видове банани и такива в
различни етапи на зрялост, може да съдържат различни нива на фруктоза. Това
означава, че е важно да се знае кои банани са с нисък FODMAP и са подходящи за
ядене при хора с IBS. Monash
University е тествал два вида банани – „sugar banana” и „common banana”. В този пост няма да превеждам
наименованията на различните сортове банани, защото в различните страни са
известни под различни наименования.
Кой
е „common banana”?
Най-срещаният банан в световен мащаб е „Cavendish
bananas”. Тези банани често се продават под имената William, Grande Nain и Valery (Growables, 2015). Те са е средно до големи по размер (много
по-голями, отколкото „sugar banana”). Неузрелите
бананите имат зелена обвивка, която когато узрява преминава в жълт цвят (Growables,
2015 г.).
Дали
„common banana” са с нисък
FODMAP?
И двата вида твърди и узрели банани се
считат за такива с нисък FODMAP (Monash University App, 2014 г.). Когато „common banana” узрява, нишестето се превръща в
няколко типа захар (захароза, фруктоза и глюкоза). Един напълно узрял банан
(жълт с няколко кафяви петна) е фруктоза
- 14%, глюкоза - 20% и захароза - 66 % (Adão R. & Glória M,
2005). Според изследване, фруктозата и глюкозата, като съотношение в узрелите
банани остава в равновесие (Adão R. & Glória M, 2005;. Fils-Lycaon, 2011),
което означава, че се смята, че са с нисък FODMAP. Въпреки това трябва да консумирате
само препоръчителния грамаж - един среден
банан (100 гр). Ако изядете повече от 100 гр тогава може да претоварите храносмилателната
си система със захар и да малоабсорбирате фруктозата, водещо до появата на симптоми
на IBS. Един голям „common banana”
може да тежи повече от 100 гр, това означава, че ще трябва да не го изяждате целия.
Кой
е „sugar banana”?
„Sugar banana” често са наричани Lady
Fingers, Fig bananas, Finger banana, Date bananas or Sucrier bananas (Growables, 2015; TERRAIN, 2015).
Тези банани са в диаметър около 2,5 см и
дълги - 10 см (по-къси и по-дебели, отколкото „common banana”?) (Growables,
2015; TERRAIN, 2015). Обвивката им е тънка и те са по-сладки от
обикновените банани. „Sugar banana” първоначално са зелени и пожълтяват, когато
узреят.
Наименования на „Sugar bananas”
Англия
|
Испания
|
Франция
|
Антилски острови
|
Lady Fingers
|
Dedo de Dama
|
Banane-figue
|
Banane figue sucrée
|
Fig Banana
|
Dátil
|
Banane mignonne
|
Banane doigt de dame
|
Finger Banana
|
Niño
|
Figue sucrée
|
Banane naine
|
Date Banana
|
Bocadillo
|
Banana ficaire
|
|
Sucier Banana
|
Mancies
|
Banana “Sucrier”
|
|
Plátano Roatan
|
|||
Cambur Titiaro
|
( Growables, 2015)
Дали
„sugar bananas” са с нисък FODMAP?
Един
„sugar bananas” (среден размер - 56 гр) се счита за нисък FODMAP (Monash
University App, 2014 г.). Въпреки това, когато банана узрява нивото на фруктоза
се увеличава над нивото на глюкозата. Това означава , че презрелия банан съдържа излишък от фруктоза и
се счита за висок FODMAP (Monash University App, 2014 г.).
В заключение
„Common
banana” добре се понасят при хора с IBS, но ако решите да пробвате „sugar banana” не забравяйте да го ядeте, преди да е узрял, за да избегнете високите нива на фруктозата.
Използвана
литература:
1. Growables. Banana Varieties . Growables: Grow Florida Edibles. 2015.
Retrieved
from:http://www.growables.org/information/TropicalFruit/bananavarieties.htm#AAA.
Retrieved on: 2015-06-21. (Archived by
WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZRr2KG0J)
2. Monash University App. Food
Guide. The Monash University Low FODMAP Diet App. 2014: Edition
4. Retrieved from
:http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html. Retrieved on:
2015-05-25. (Archived by
WebCite® at http://www.webcitation.org/6Wog73c8B)
3. The Fruits of Life. Bananas – Lady
Fingers. The Fruits of Life. 2015. Retrieved
from:http://www.thefruitsoflife.com.au/product.asp?pid=36. Retrieved on:
2015-06-21. (Archived by
WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZRs3Qupe)
4. TERRAIN. Banana (Lady Finger) Musa acuminata . Taranaki Educational
Resource: Research, Analysis and Information Network. 2015. Retrieved
from:http://www.terrain.net.nz/friends-of-te-henui-group/exotic-trees/banana-lady-finger-musa-acuminata-lady-finger.html.
Retrieved on: 2015-06-21. (Archived by
WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZRqTF88W)
5. Adão R. & Glória M. Bioactive amines and carbohydrate changes during ripening of `Prata’
banana (Musa acuminata × M. balbisiana). Food Chemistry. 2005:
Volume 90: Issue 4. 705-711. Retrieved
from:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460400384X.
Retrieved on: 2015-06-22. (Archived by
WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZUAwQ8i2)
6. Fils-Lycaon B., Julianus
P., Chillet M., Galas C., Hubert O., Rinaldo D., & Mbéguié-A-Mbéguié D.. Acid invertase
as a serious candidate to control the balance sucrose versus (glucose +
fructose) of banana fruit during ripening. Scientia
Horticulturae. 2011: Volume 129: Issue 1. 197-206. Retrieved
from:http://publications.cirad.fr/une_notice.php?dk=560052. Retrieved on:
2015-06-22. (Archived by
WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZUChaUnw)
Няма коментари:
Публикуване на коментар