.

.

неделя, 1 ноември 2015 г.

Полиолите - забранената съставка


Полиолите са с високи FODMAP нива захарни алкохоли, които могат да се срещат естествено в храните (плодове, зеленчуци) или са синтезирани и се добавят към преработените храни като нискокалорични подсладители. За съжаление захарните алкохоли могат да увредят нашата храносмилателна система и да причинят симптоми на синдрома на раздразненто черво (IBS).

Има седем полиоли, на които трябва да се обрърне внимание, когато сте на ниска FODMAP диета: сорбитол (Е420), манитол (Е421), малтитол (Е965), ксилитол (Е967), изомалт (Е953), лактитол (Е966) и еритритол (Е968). (Tuck, Muir, Barrett, Gibson, 2014). 

Защо полиолите са проблем? 
Само една трета от консумираните полиоли действително се абсорбират от тялото ни, като нивото на абсорбция зависи както от вида на полиола така и от индивида. Когато полиолите са слабо абсорбирани, нашите бактерии пируват със захарите в червата и бързо ги ферментират, причинявайки IBS симптоми (Mansueto и др, 2015;. Monash University App, 2014)

Полиолите са естествени разхлабителни, когато те се абсорбират слабо,  дебелото черво всмуква допълнително вода което стимулира движението му. (Mansueto et al., 2015; Monash University App, 2014). Ето защо дъвките съдържат предупреждения, че те могат да имат слабителен ефект. 

Къде се съдържат полиолите? 

Сорбитолът и манитолът се срещат естествено в много от плодовете и зеленчуците. Полиолите също могат да бъдат синтезирани от човека и често са пълнители в преработени стоки, като бонбони, сладолед, конфитюри и сладка, дъвки, шоколади, печени изделия, хранителни добавки, диабетични добавки, сиропи за кашлица и гърло, таблетки за смучене (Calorie Control Council, 2015; The Sugar Association, 2015). Обърнете внимание на продуктите, за които пише, че са без захар, те по-вероятно е да съдържат полиоли с  висок FODMAP. 

Кои са захарните алкохоли? 

Сорбитол (Е420)

Сорбитолът често се среща в плодове като ябълки, кайсии, авокадо, къпини, череши, , нектарини, праскови, круши, сливи, сушени сини сливи и др.(Monash University App, 2014; 2015 Mansueto et al.). Сорбитолът също се произвежда и се използва като изкуствен подсладител, защото има приблизително 60% от сладостта на захарозата (The Sugar Association, 2015). Проверявайте преработените продукти за Е420 или глюцитол, тъй като това са другите имена на сорбитола (Mansueto et al., 2015; The Sugar Association, 2015).

Манитол (Е421)

Манитолът естествено се среща в диапазона от плодове и зеленчуци, като диня, карфиол, целина, грах и сладките картофи (Monash University App, 2014 г.). Манитолът също може да бъде произведен от фруктозата от царевично нишесте (The Sugar Association, 2015). Проверявайте преработените продукти за наличие на манитол като хранителна добавка номер Е421 (Food Standards Agency, 2014).

Малтитол (Е965)

Получава се от нишесте (царевично или картофено) чрез каталитично хидрогениране на малтоза или на сиропи с високо съдържание на малтоза. Малтитолът е 90% по-сладък от захарта, което го прави привлекателен за хранително-вкусовата промишленост като заместител на захарта (The Sugar Association, 2015). Той е хранителна добавка номер Е421 (Food Standards Agency, 2014).  

Лактитол (966)

Лактитолът е захарен алкохол, произведен от млечна захар (лактоза), получена от суроватка (мляко). (The Sugar Association, 2015). Той обикновено се използва в дъвки, твърди и меки бонбони и замразени млечни десерти и често се смесва с други изкуствени подсладители (The Sugar Association, 2015). Той е хранителна добавка номер Е966 (Food Standards Agency, 2014).

Ксилитол (967)

Ниски нива на ксилитол се срещат естествено в плодове, зеленчуци и други растения (Ipatenco, 2015; Xylitol.org, 2015 г.). Храни като малини и ягоди съдържат ксилитол (Xlear, 2015 г.). Въпреки това тези нива са достатъчно ниски и тези плодове и зеленчуци се считат за безопасни с нисък FODMAP (Monash University App, 2014 г.). Ксилитолът се извлича от царевичните кочани и твърдата дървесина и се превръща в проблем, когато се използва в по-големи количества, както изкуствен подсладител (Xylitol.org, 2015 г.). При проверка на етикетите търсете ксилитол, дървесина на брезата или Е967 (Drugs.com, 2015; EUFIC, 2015 г.).

Изомалт (Е953)

Изомалтът определено не завършва на "ол", което означава, че е лесно да го пропуснете, когато четете етикетите! Изомалтът е захарен алкохол, който съдържа както сорбитол, така и манитол, поради което е с висок FODMAP и трябва да се избягва по време на фазата на елиминиране. По време на производствения процес на изомалт фруктозната част на тръстикова захар се превръща в два дизахарида: глюкозо-сорбитол (глюко-сорбитол) и глюкоза-манитол (глюко-манитол) (Calorie Control Council, 2015; The Sugar Association, 2015). Внимавайте за изомалт хранителна добавка номер Е953 при проверка на етикетите на храните (Shepherd Works, 2015 г.).

Еритритол (Е968)

Еритритолът е захарен алкохол с четири нива на въглеродни емисии, която се абсорбира добре в нашите тънки черва, в сравнение с другите захарни алкохоли с висок FODMAP (Kim et al., 2011). Въпреки това, последните изследвания показват, че еритритола насърчава малабсорбцията на фруктозата, която след това може да предизвика симптоми на IBS (Kim et al., 2011; Putkonen et al., 2013).. Когато еритритола се консумира с фруктоза, се намалява абсорбцията на фруктозата в тънките черва. Фруктозата след това достига до дебелото черво, където бързо ферментира от чревните бактерии и може да причини IBS симптоми (Kim et al., 2011. Monash University, 2015 ). Това означава, че само по себе си еритритола може да е нисък FODMAP но с висок FODMAP ефект, когато се комбинира с други храни. Проверявайте за хранителна добавка Е968 в етикетите на храните, особено при избора на подсладител Стевия.



Полиолите са високи захарни алкохоли FODMAP, които обичат да се промъкнат в нашия хранителен режим и причиняват храносмилателен дисбаланс. Важно е да премахнете захарните алкохоли по време на фазата на елиминиране и да ги тествате във фазата на реинтродукция, за да видите дали можете да ги добавите обратно в диетата си.

Затова за пореден път повтарям, когато търся грешки в диетата ви, не се сърдете, казвам го защото съм сигурна в това. Много от вас наистина може да спазват диетата, но без да знаят, да консумират скрити полиоли в храните си. Четете забранените храни и съставки и етикетите на храните които си купувате, няма кой да го направи вместо вас!





Литература:

1.        Tuck, C., Muir, J., Barretta, J., & Gibson, P. Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols: role in irritable bowel syndrome. Expert Review of Gastroenterology & Hepatology. 2014: Volume 8: Issue 7. 819-834. DOI: 10.1586/17474124.2014.917956 Retrieved from:http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1586/17474124.2014.917956. Retrieved on: 2015-10-18. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6cNozGuFe)

2.        Mansueto, P., Seidita, A., D’Alcamo, A., Carroccio, A. Role of FODMAPs in Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Review. Nutrition in Clincial Practice Journal. 2015-02-18. DOI: 10.1177/0884533615569886. Retrieved from http://ncp.sagepub.com/content/early/2015/02/17/0884533615569886

3.        Monash University App. About Section & Food Guide. The Monash University Low FODMAP Diet App. 2014: Edition 4. Date retrieved: 2015-03-05. Retrieved from :http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html. Accessed: 2015-03-05. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6Wog73c8B)

4.        The Calorie Control Council. Isomalt. The Calorie Control Council. 2015. Retrieved from:http://www.caloriecontrol.org/sweeteners-and-lite/polyols/isomalt. Retrieved on: 2015-09-27. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6bry3HwOU)

5.        The Sugar Association. Sugar Alcohols. The Sugar Association. 2015. Retrieved from:http://www.sugar.org/other-sweeteners/sugar-alcohols/. Retrieved on: 2015-05-17. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6YbYCAip1)

6.        Food Standards Agency. Current EU approved additives and their E Numbers. Food Standards Agency. 2014-12-30. Retrieved from:https://www.food.gov.uk/science/additives/enumberlist. Retrieved on: 2015-10-18. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6cNpXGFub)

7.        Ipatenco, S. Foods That Contain Xylitol. Livestrong. 2015-06-20. Retrieved from:http://www.livestrong.com/article/330681-foods-that-contain-xylitol/. Retrieved on: 2015-07-19. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6a9JbWPHp)

8.        Xylitol.org. About Xylitol. Xylitol.org. 2015. Retrieved from:http://xylitol.org/about-xylitol. Retrieved on: 2015-07-19. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6a9KBEtGx)

9.        Xlear. FAQs: Where does xylitol occur in nature?. Xlear. 2015. Retrieved from:http://www.xlear.com/resources/faqs/. Retrieved on: 2015-07-26. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6aK013byx)

10.     Drugs.com. Xylitol. Drugs.com. 2015. Retrieved fom:http://www.drugs.com/npp/xylitol.html. Retrieved on: 2015-07-19. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6a9KTzfvs)

11.     EUFIC. Frequently Asked Questions. EUFIC. 2015. Retrieved from:http://www.eufic.org/page/en/page/FAQ/faqid/is-the-sweetener-xylitol-safe/. Retrieved from: 2015-07-19. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6a9Kl9V1I)

12.     Kim Y., Park SC., Wolf BW., & Hertzler SR. Combination of erythritol and fructose increases gastrointestinal symptoms in healthy adults. Nutrition Research. 2011: Volume 31: Issue 11. 836-841.  doi: 10.1016/j.nutres.2011.09.025.  Retrieved from:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22118754. Retrieved on: 2015-06-15. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZIPwtmqg)

13.     Arrigoni E., Brouns F., & Amado R. Short communication: Human gut microbiota does not ferment erythritol. British Journal of Nutrition. 2005: Volume 94. 643-646. DOI: 10.1079/BJN20051546. Retrieved from:http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN94_05%2FS0007114505002291a.pdf&code=bdf411b32cac6bf6a52396b9fb4b0cce. Retrieved on: 2015-06-15. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZIR5TzIf)

14.     Monash University. What happens when FODMAPs are mal-absorbed by the small intestine?. Monash University. 2015. Retreived from:http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/mal-absorption.html. Retrieved on: 2015-06-15. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZIRaZUny)

15.     Putkonen L., Yao C., Gibson, P. Fructose malabsorption syndrome. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 2013: Volume 16: Issue 4. Retrieved from:http://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2013/07000/Fructose_malabsorption_syndrome.17.aspx. Retrieved on: 2015-06-15. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZIT4cemG)

2 коментара:

  1. Не знаех и тази парадигма . излиза че ми е необходим йогизъм и пълно гладолечение

    ОтговорИзтриване
  2. Никой не е казвал, че диетата е лесна! Хубавите неща обикновено не са лесни. Или по точно не говорим за лесно и трудно а за старание и информираност. Тези полиоли са изписани подробно във файла със забранените храни, които изпращам на всеки спазващ диетата. Това за пореден път ме убеждава, че не всички четат информацията, която изпращам. Именно за това правя и подробни статии, защото така привличам интереса ви да ги прочетете.

    ОтговорИзтриване