.

.

петък, 23 октомври 2015 г.

7 причини поради които ниската FODMAP диета може да не работи




Ако все още страдате от болки в корема и други IBS симптоми, въпреки че сте на ниска FODMAP диета, тогава е време да проверите вашата диета и да погледнете вашите нивата на стрес. Ниската FODMAP диета е необходимо предварително да се изучи и това може да отнеме няколко седмици, за да промените вашите хранителни навици, за да се уверете, че не се храните с високи FODMAP храни. Освен това, въпреки че много хора изпитват облекчаване на симптомите в първите няколко седмици, може да отнеме повече време, за да може тялото ви да се адаптира. Преди да се откажате и да се решите, че диетата не работи за вас, има няколко неща, които трябва да се проверят:

  1. Не се обръща внимание на размера на порциите, препоръчани за ниските FODMAP храни.

Знам, че е лесно да погълнете голямо количество от ниски FODMAP храни, когато откриете че те са безопасни за вас или че ви харесва яденето! Въпреки това, трябва да се има предвид, че някои ниски FODMAP храни стават с високо FODMAP съдържание,  когато се надвишава определената доза  (Muir, 2015; Scarlata, 2015 г.). Типичен пример за това са оризовите питки. Оризовите питки правят вкусни една ниско FODMAP закуска, особено когато ги консумирате с фъстъчено масло или безлактозно сирене. Препоръчителната доза  е две оризови питки; ако увеличите количеството до четири те стават с високо FODMAP съдържание, тъй като ще консумирате по-високи нива на фруктани (олигозахариди) (Monash University App, 2014). Това означава, че е важно да се придържате към препоръчваните грамажи за ниските FODMAP храни. „The Monash University Low FODMAP Diet” приложението съдържа реални списъци на ниските и високи FODMAP храни, както и информация, относно препоръчителните грамажи. Ако искате да увеличите размера на ниска FODMAP порция, първо направете проверка дали има предупреждение за увеличаване на количествата.

  1. Консумирането на скрити FODMAPs в преработените храни, добавките и лекарствата.

Производителите често добавят високи FODMAP съставки в преработените храни за повишаване на тяхната текстура и вкус. Някои често срещани примери са: инулин, корен от цикория, сироп от агаве, HFCS, сорбитол (E420), манитол (E421), малитол (E956), ксилитол (E967) и еритритол (E968).

Съдържанието на FODMAP на повечето фармацевтични таблетки не трябва да бъде достатъчно високо, за да причини някакви проблеми. Все пак, ако приемате сироп за кашлица, таблетки за смучене за гърло или течни суспензии, които съдържат захарни алкохоли могат да утежнят вашите симптоми. Също така проверете вашите добавки и пробиотици, тъй като те могат да съдържат инулин, който е с висок FODMAP дори и в малки количества. Добавките в дъвките могат също да съдържат лактоза, фруктоза, или захарни алкохоли, затова четете съставките внимателно.

  1. Твърде много ниски FODMAP плодове в едно хранене.

Има изобилие от възможностите за безопасно приемане на плодове с ниско FODMAP ниво и е лесно да включите твърде много от тях в едно хранене. FODMAP диетолозите препоръчват да използвате само един плод в едно хранене (Shepherd, 2011 г., Scarlata, 2015 г.). Трябва да се придържате към препоръчаната доза за плодовете (освен ако не сте сигурни, че можете да понесете повече) (Shepherd, 2011, Scarlata, 2015 г.). Това означава, че ако искате да имате два приема на плодове дневно, то можете, но трябва да изчакате поне два до три часа между тях (Shepherd, 2011 г., Scarlata, 2015 г.). Например можете да изядете един плод сутрин и един вечер. С течение на времето може да тествате вашите нива на толерантност и да видите дали можете да се намали времето между вашите плодови порции или да имате повече от две плодови хранения на ниски FODMAP плодове в един ден.

  1. Не приемане на достатъчно фибри, които са необходими за да имаме редовни изхождания.

Ниската FODMAP диета премахва някои храни с високо съдържание на фибри, което означава, че е важно да се уверите, че получавате достатъчно фибри. Неразтворимите фибри може да бъдат проблематични за някои хора с IBS (Bijkerk и др, 2009;. Ford и др, 2014;. Francis & Whorwell, 1994), така че може би трябва да се фокусирате върху увеличаване на разтворимите фибри. Ако вашият запек се е увеличил, можете да говорите с диетолог за прием на фибри, какви фибри са подходящи и ако имате нужда да ви изпишат. Също така не забравяйте, че трябва да пиете много вода (най-малко 4 до 6 чаши на ден), за да помогнете на фибрите да работят правилно в червата ви (Monash University App, 2014 г.).

  1. Не обръщате внимание на други за IBS дразнители в храните.

Някои ниски FODMAP храни могат да съдържат други общи за IBS дразнители, които трябва да бъдат разгледани, за да се получи добър контрол на симптомите. Такива са мазнините и пържените храни, кофеина, алкохола, газираните напитки, неразтворимите фибри, устойчивите нишестета и пикантните храни (BPACnz, 2014; NICE, 2015 г.). Ако смятате, че някои от тези храни причинява вашите проблеми, можете да ги намалите или премахнете от менюто си, заедно с високите FODMAP храни. Уверете се, че причината обаче не е някакъв допълнителен трегер (дразнител).

  1. Недиагностицирани допълнителни хранителни непоносимости.

Въпреки, че дадена храна, може да бъде с нисък FODMAP, може да не сте в състояние да я толерирате. Например, някои хора не могат да толерират безлактозно мляко или сирене, въпреки че те са с ниско FODMAP съдържание. Това е така, защото те са диагностицирани, че имат допълнителна непоносимост към млечния протеин. За да си помогнете да определите допълнителните хранителни непоносимости можете да си водите дневник на храните. След това Вие и вашия диетолог да прегледате дневника и да видите какви са моделите на симптомите и потенциалните прагове на храните.

  1. Стреса като IBS трегер (дразнител).

Стресът може да бъде силен IBS трегер. Това означава, че не само храните могат да са причинител на вашите симптоми. Може да се наложи комбинация от ниска FODMAP диета и управление на стреса за да управлявате вашите IBS симптоми.



В заключение

Ако все още имате симптоми, въпреки че сте на ниска FODMAP диета и се справяте  с проблемите, посочени по-горе, след това може да е необходимо по-нататъшно изследване. Възможно е да имате например допълнителна чувствителност към глутен, да имате химически непоносимости към храни (хистамин, салицилат, амини, глутамати, сулфити), тънкочревен бактериален свръхрастеж (SIBO) или друго състояние, което се нуждае от лечение (Gibson и др, 2014.; Scarlata, 2014 г.). Това означава, че ако е възможно, трябва да се работи с диетолог, който е специализиран във FODMAPs и гастроентеролог, за да намерите пътя на лечение, който работи за вас.



Литература:

1. Muir, J. Talking About the Traffic Light System. Monash University Low FODMAP Blog. 2015-02-05. Retrieved from:http://fodmapmonash.blogspot.co.nz/2015/02/talking-about-traffic-light-system.html. Retrieved on: 2015-07-12. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZxV3MI5f)

2. Scarlata, K. Portion Size Matters on the Low FODMAP Diet. Well Balanced. 2015-04-28. Retrieved from:http://blog.katescarlata.com/2015/04/28/portion-size-matters-on-the-low-fodmap-diet/. Retrieved on: 2015-07-12. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6ZxUrZqqR)

3. Monash University App.  Information Guide. The Monash University Low FODMAP Diet App. 2014: Edition 4. Date retrieved: 2015-03-05. Retrieved from :http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html. Accessed: 2015-03-05. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6Wog73c8B)

4. Shepherd, S. Food, FODMAPs and IBS: What to eat and what to avoid. Healthy Food Guide Magazine. 2011-11-09. Retrieved from:http://www.healthyfood.co.nz/articles/2011/november/food-fodmaps-and-ibs-what-to-eat-and-what-to-avoid#h2-7. Retrieved on: 2015-03-10. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6WvtQsYse)

5. Bijkerk, C., Wit, N., Muris, J., Whorwell, P., Knottnerus, J., Hoes, A. Soluble or insoluble fibre in irritable bowel syndrome in primary care? Randomised placebocontrolled trial. British Medical Journal. 2009: Volume 339: Issue 7721. 613-615. DOI: 10.1136/bmj.b315 Retrieved from http://www.bmj.com/content/339/bmj.b3154.abstract Retrieved on 2015-03-24.

6. Francis, C. & Whorwell P. Bran and irritable bowel syndrom: Time for a reappraisal. The Lancet. 1994: Volume 334. 39-40. Retrieved from http://www.ibs-care.org/pdfs/ref_047.pdf

7. Ford, A., Moayyedi, P., Lacey, B., Lembo, A., Saito Y., Schiller, L., Soffer, E., Spiegel, B., & Quigley, E. American College of Gastroenterology Monograph on the Management of Irritable Bowel Syndrome and Chronic Idiopathic Constipation. Americal Journal of Gastroenterology. 2014: Volume 109: Supplement 1. S2-S26. Retrieved from http://gi.org/wp-content/uploads/2014/08/IBS_CIC_Monograph_AJG_Aug_2014.pdf Retrieved on: 24-03-24

8. BPACnz. Irritable bowel syndrome in adults: Not just a gut feeling. Best Practice Journal. 2014: Issue 58. 14-25. Retrieved from http://www.bpac.org.nz/BPJ/2014/February/ibs.aspx

9. NICE. Irritable bowel syndrome in adults: diagnosis and management of irritable bowel syndrome in primary care. National Institute for Health and Care Excellence. 2015. Retrieved from:http://www.nice.org.uk/guidance/cg61/chapter/1-recommendations. Retrieved on: 2015-06-07. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6Z6RJ49TK)

10. Gibson, P. & Shepherd, S. Food Choice as a Key Management Strategy for Functional Gastrointestinal Symptoms. Americal Journal of Gastroenterology. 2012: Issue 107. 657–666. DOI: 10.1038/ajg.2012.49; p. Retrieved from http://www.med.monash.edu.au/general-practice/docs/food-choice-ajg-2012.pdf

11. Scarlata, K. Low FODMAP Diet is Not a Forever Diet. Well Balanced. 2014-09-02. Retrieved from:http://blog.katescarlata.com/2014/09/02/low-fodmap-diet-forever-diet/. Retrieved on: 2015-03-21. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6XD0gY6EH)

Няма коментари:

Публикуване на коментар