.

.

сряда, 14 октомври 2015 г.

Ниската FODMAP диета осигурява в краткосрочен и дългосрочен план облекчаване на чревните симптоми

От доктор Jane Varney

               Добра новина за хората следващи ниска FODMAP диета! Едно скорошно проучване, проведено от изследователи в Kings College London, измерена е дългосрочната ефективност на ниската FODMAP диета. Проучването проследява 100 участници с IBS от изходното ниво (предварително FODMAP ограничение), през фазите на елиминиране и фазата на предизвикателството и в продължение на 1 година след това. Участниците докладват техните гастроинтестинални симптоми на изходно ниво (преди FODMAP ограничението), в рамките на 4-8 седмици (след FODMAP ограничението) и след 1 година (след фазата на предизвикателството). Диетолозите са научили участниците как да прилагат етапа на елиминиране и етапа на предизвикателството, но участниците правят собствен избор на храните (осигуряване на храна не е било предвидено в това изследване).

              Шейсет и два процента от участниците отчитат задоволително облекчение на симптомите след началната фаза на елиминиране и по-голямата част от тези участници (71%) продължават да изпитват задоволително облекчаване на симптомите при резултата след 1 година. Почти всички от участниците, които са отговорили на диетата след 1 година продължават да избягват високи FODMAP храни най-малко през половината от времето (след приключване на етапа на елиминиране и първоначалните 4-6 седмици на избягване на високите FODMAP храни - строга диета). Така, че какви са изводите от това проучване? Резултати са много успокоителни, проучването показва, че по-ниската FODMAP диета подобрява IBS симптомите, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Проучването също така показва, че някаква степен на FODMAP ограничение може да бъде необходимо за да се поддържа адекватен контрол на симптомите в дългосрочен план. Ние споделяме тези резултати все пак с нотка на предпазливост. Предвид възможните неблагоприятни промени в чревната микрофлора, свързани с дългосрочното придържане към ниска FODMAP диета, ние винаги насърчаваме хората да въведат отново във фазата на повторно включване на храните с високо FODMAP съдържание и под ръководството на специалист, за да се намери приемливо равновесие между случайното включване на умерена и висока доза FODMAP храни (естествено богати на здрави пребиотици) и адекватен контрол на симптомите. В дългосрочен план, ние призоваваме хората да следват най-малко ограничителната диета, която  е необходима (това означава, че трябва да се достигне до етап в който се избягват само тези храни, които наистина връщат симптомите, всички останали храни, макар и в малки дози се връщат в диетата, така оставаме на една крайна диета в която се избягват храните с високо FODMAP съдържание, само до степен осигуряваща да не се връщат симптомите на IBS). По нататъшното изследване на фазите на предизвикателството и дългосрочна поддръжка на диетата е оправдано.

Използвана литература:
Martin, L., van Vuuren, C., Seamark, L. (2015) Long term effectiveness of short chain Fermentable carbohydrate (FODMAP) restriction in patients with irritable bowel syndrome. Gut, 64: A51-A52.

Превод от страницата на Monash University

http://fodmapmonash.blogspot.bg/2015/10/low-fodmap-diet-provides-both-short-and.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар