.

.

вторник, 6 октомври 2015 г.

Каква е идеалната работа при IBS?


        Предполагам често сте си задавали въпроса: Каква е идеалната професия за страдащите от IBS? Много от вас вече знаят отговора, но има и такива, които още не са го открили. Проблемите при заболяването са много и задължително се отразяват на нашия живот и избора ни на подходяща работа. Неминуемо е редно да се съобразим с това. Много от вас имат виждания по въпроса, но не смятат, че могат да си позволят да се съобразяват с тях. Тоест, добра професия би била някакъв собствен бизнес, където сам сте си началник и сам определяте правилата и работното време; собствена ферма, която позволява използването на натурална храна и е съчетана с чистия въздух и природата; работа вкъщи, която ви позволява да сте близо до тоялетната и да не мислите постоянно за това и ако можете да съчетаете всичко в едно би било направо рай. Разбира се всеки от вас ще каже, че това не всеки може да си го позволи. Затова реших да напиша и темата.

            Няма защо да ви убеждавам, че описаното е добро за вас, но щом не можете да си го осигурите е добре да помислите за нещо близко до това. Ще насоча вниманието ви към няколко основни момента:

  • На първо място трябва да знаете, че работата на смени не е за човек с IBS. Причината е в нагласата на организма за определен режим на работа. Когато постоянно си мените дневния режим организмът ви се обърква и симптомите се влошават.
  • Работа само следобед или само втора смяна е добро решение. То ще ви осигури достатъчно време сутрин, когато повечето полват редовно тоалетната и няма да ви стресира ползването на обществени тоалетни и тези в работата ви.
  • Работа, която не ви осигурява необходимата почивка също е лошо решение, защото така организмът ви се натоварва и физически и психически и положението се влошава.
  • Прекарването на почивните дни в правене на нещо приятно или със семейството и приятелите ви би било положително за вас.
  • Пълноценната годишна оптпуска също би ви се отразила тонизиращо.
  • Намирането на някакво хоби, което да ви отвлича от проблемите ви е почти задължително. Дори когато почивате, мозъкът ви трябва да е зает с нещо приятно, а не с мисли за проблемите и заболяването.
  • Ако обичате да готвите – експериментирайте наволя с ниската FODMAP диета.
  • За съжаление някои от вас ще се наложи да заменят някои от ежедневните си работни навици с други. Тоест, ако обичате храненето по ресторанти и заведения близо до работата ви, купуването на готова храна и т. н. ще трябва да се разочароват – това вече не е за тях. И е по добре да ви го кажа сега, от колкото да се убедите в него лично.
  • Друго подходящо решение би било да работити на място, където работното ви време не е фиксирано – тоест имате си ежедневни задължения, но работите когато ви е удобно на вас.

Предполагам, че има и други възможности, но тези съм установила аз и ги споделям с вас, защото ако имате IBS от скоро ще ви е нужно много време за да достигнете сами до тях. В началото някои неща няма да ви правят проблем, но с течение на времето започват много да тежат.  По принцип трябва да се стремим IBS да не повлиява начина ни на живот, но в някои случаи това е невъзможно.
Надявам се да съм ви била полезна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар