.

.

неделя, 4 октомври 2015 г.

Как влияят FODMAP на червата ни?


Когато някои хора малоабсорбират FODMAPs, червата им всмукват излишната вода (чрез осмоза) , което води до диария (Източник: BPACnz, 2014; Monash University, 2015). При други хора FODMAP захарите атакуват дебелото черво, където бактериите пируват с тях и причиняват ферментацията им, което води до производство на големи количества от водород и метан (Източник: BPACnz, 2014 г.). Този процес води до образуване на газове, подуване на корема, дискомфорт, гадене и стомашни спазми (Източник: BPACnz, 2014 г.). Намаляването или премахването на храните с високо FODMAP съдържание, помага за контролиране на симптомите чрез намаляване на ферментацията и спиране на излишната осмоза (Източник: BPACnz, 2014; Monash University App, 2014 г.). Допълнителни изследвания показват, че IBS страдащите имат по-тежки симптоми, защото червата им са свръхчувствителни към газ или може да имат бактериален свръхрастеж в тънките черва (Източник: BPACnz, 2014 г.). Когато се образува бактериален свръхрастеж, бактериите, намиращи се в дебелото черво се движат в тънките черва и процеса на ферментация се извършва и в  тънките черва, те се раздуват и се стесняват в определени участъци (Източник: BPACnz, 2014; Monash University App, 2014 г.).

Използвана литература:
            1.BPACnz. Irritable bowel syndrome in adults: Not just a gut feeling. Best Practice Journal. 2014: Issue 58. 14-25. Retrieved from http://www.bpac.org.nz/BPJ/2014/February/ibs.aspx

2. Monash University. What happens when FODMAPs are malabsorbed?. Monash University. 2015-03-06. Retrieved from:http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/mal-absorption.html. Accessed on: 2015-03-06. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6Wq4IpSL9)
            3. Monash University App. How do FODMAPs affect us?. The Monash University Low FODMAP Diet App. 2014: Edition 4. Date retrieved: 2015-03-05. Retrieved from :http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html. Accessed: 2015-03-05. (Archived by WebCite® at http://www.webcitation.org/6Wog73c8B)

Няма коментари:

Публикуване на коментар