.

.

вторник, 6 октомври 2015 г.

Ролята на витамин Д и другите витамини и минерали при IBS


Знаете ли, че ако имате IBS, може да имате дефицит на витамин D? Някои пациенти веднага след като започнат да приемат витамин D3, започват да се чувстват по-добре и имат повече енергия! Има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да се чувствате по-добре, когато имате нарушение на храносмилането, като витамин D е една много важна стъпка. Когато ние имаме промени или отклонения в храносмилането ни, телата ни не могат да абсорбират напълно витамин D. Витамин D укрепва имунната ни система и повишава имунитета. Той също така помага при депресия. Според проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ и националния институт по здравеопазване: "... витамин D може да играе терапевтична роля в контрола на IBS ... добавките с витамин D трябва да се разглеждат като част от терапевтичния подход при пациенти с IBS”.

Витамин D обслужва няколко цели, които могат да помогнат при пациенти с IBS симптоми. Тук са изброени само част по отношение на IBS и храносмилането:



  • Подобрява имунната система и стимулира развитието на белите кръвни клетки (не забравяйте, 70% от нашата имунна система се намира в червата ни!);
  •  Помага за намаляване на възпаленията в тялото;
  •  Увеличава усвояването на калций.


Какви са симптомите на недостиг на витамин D?

Ако имате недостиг на витамин D и страдате от IBS, рискувате да навредите на чревата си. В храносмилателният тракт на хората с болестта на Крон, както и при болни от цьолиакия не може адекватно да се абсорбира витамин D. Ако имате IBS и не приемате витамин D, симптомите не биха били толкова сериозни, но може да предизвика дискомфорт, болка и др.

От колко витамин D се нуждаем?

Ако имате IBS и сте на  FODMAP диета, трябва да имате проверени кръвни нива.  Ако е необходимо приемайте витамин D3 вместо синтетичния D2. Вие ще искате да достигнете стабилни нива, така че тествайте се на всеки три месец за да се гарантира ефект. Оптималния диапазон е 40-55 нг / мл. Също така, в зависимост от това къде живеете и колко слънчева светлина получавате всеки ден може да сe наложи променлив прием на витамин D (по-малко през лятото и повече през зимата). Ако живеете в Исландия, ще се нуждаете от добра доза от витамин D целогодишно!



Ето един по-холистичен подход към приемането на витамин D:

  • Минимална (за да се предотврати недостиг): 15 мкг (600 IU) на ден;
  • Превантивна (за предотвратяване на хронични заболявания): 60-80 мкг (2400 IU - 3200 IU), в зависимост от вашата седмична доза слънчева светлина; при използването на по-ниска доза  е необходимо 1/2 час повече слънчево греене, 4 пъти  седмично. Над 50-годишна възраст: 100-150 мкг (4,000-6,000 IU на ден, отново в зависимост от вашата седмична доза от слънчева светлина);
  • Терапевтична - за специфични проблеми: 125 мг - 200 мкг (5000 - 8000 IU) на ден. На това ниво на добавки, кръвните нива трябва да бъдат тествани и да не надвишават 80 нг/мл.

    Естествени източници на витамин D.

За да се синтезира витамин D в кожата на човека е необходимо, излагане на слънце за най-малко половин час преди да се приложи слънце защитен крем (освен ако лекаря ви не предпише друго).

Естествени, ниско-FODMAP източници на витамин D:

  • сом - супер източник на витамин D;
  • сьомга - голям източник на витамин D;
  • флаундър - добър източник на витамин D;
  • херинга (прясна), сардини (консервирани в масло), яйце (жълтък или цяло) - източници на витамин D
  • Редовен прием на мляко – безлактозно по време на фазата на елиминиране и предизвикателство на диетата с ниски FODMAP храни.


Предупреждения:

Нивото на Витамин D над 100 нг / мл може да бъде опасно, защото води до абсорбция на калций допълнително. Симптомите включват мускулна болка, разстройство на настроението, коремна болка и образуване на камъни в бъбреците. Може също така да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Ето защо е много важно, да не приемате твърде много витамин D.



Други витамини и минерали

Наличието на достатъчно магнезий, цинк, калций, витамин А и витамин С също са от жизненоважно значение за здравето на червата. Ето храните с нисък FODMAP, които са естествени източници, за да ги добавите към вашата ниска FODMAP схема:



Магнезий - зелени листни зеленчуци като (спанак), ядки и семена (бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и сусам).

Необходими нива:

  • Минимално (за да се предотврати недостиг): 420 мг на ден;
  • Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 750 мг на ден;
  • Терапевтично за специфични проблеми: до 1000 мг на ден.



* Ако увеличите приема на калций без да се увеличава приема на магнезий, тялото ви не може да абсорбира достатъчно магнезий. За това е препоръчително да се взема магнезий в различно време от калция. Ако имате бъбречно заболяване вие ​​ще трябва да бъдете внимателни, за да не се получава излишък от магнезий.

Цинк - недостиг на цинк може да доведе до диария, нарушен апетит и депресия. Low-FODMAP храни: стриди, раци (Alaska King, Dungeness, Blue).

Необходими нива:

  • Минимално (за предотвратяване на дефицит): 11 мг на ден;
  • Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 24 мг на ден;
  • Терапевтично за специфични проблеми: 50-80 мг на ден.

* Калцият ще попречи на усвояването на цинка, ако има излишък в диетата / добавките. Може да се използва прием на желязо. Загуба на цинк може да се появи от обилно потене, хирургични интервенции, употреба на алкохол и стрес.



Калций - ще попречи на усвояването на цинк. Допълнителен прием 1,000-1,200 мг на ден (хелатиран) се препоръчва преди лягане и между храненията, когато няма да има повече киселина в стомаха. Прием на витамин A, C и D и магнезий са важни, за да се увеличи максимално усвояване на калция.

Low-FODMAP храни: сирене моцарела, пармезан.

Необходими нива:

  • Минимално (за да се предотврати недостиг): 800-1,000 мг на ден;
  • Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 1,000-1,200 мг на ден;
  • Терапевтично за специфични проблеми: до 1400 мг на ден.



* За да се максимизира абсорбцията на калций, са необходими витамин D, А и С, както и магнезий. Хелатиран калций (калциев цитрат) също помага.

Витамин А - действа като антиоксидант, а също и увеличава производството на клетки, които повишават резистентността към инфекции, помага на имунната система да функционира нормално. Това е необходимо за чревния тракт и за усвояването на калция. Твърде много витамин А може да бъде токсичен, трябва да се вземат не повече от 5000 международни единици (IU) на ден.

Low-FODMAP храни: моркови, сладки картофи (до 1/2 купа), тиква, тъмно зелени листа на ниски-FODMAP зеленчуци, както и жълтъка на яйце.

Необходими нива:

  • Минимално (за да се предотврати недостиг): DRI на 900 RAE на ден (RAE – еквивалентна стойност на ретинол);
  • Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 30 000 IU от каротиноиди;
  • Терапевтично за специфични проблеми: 50000 IU за хронични проблеми и 100 000 IU за 2 седмици за при незначителни проблеми;

* Употребата на алкохол, недостига на витамин E, кортизоновите препарати и високия прием на желязо може да намалят абсорбцията на витамин А. Както и когато сте болни или подложени на стрес.



Витамин С - мощен имуностимулант и увеличава клетъчната активност. Но може да предизвика образуване на газове, коремни спазми и диария. Това е естествено слабително средство, така че не приемайте повече от това, което лекаря е препоръчал (или не повече от 2000 мг). Приема се между закуската и обяда на празен стомах. Под формата на аскорбинова киселина или натриев аскорбат.

Low-FODMAP храни: червени и жълти чушки, зеле сурово, киви, ягоди, нарязани сурови на половинки, сурово броколи, портокали, ананас, домати.

Необходими нива:

  •  Минимално (за да се предотврати недостиг): 200 мг на ден;
  • Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 600 мг на ден;
  • Терапевтично за специфични проблеми: до 5000 мг на ден*.



 Тъй като Витамин C се движи бързо в целия организъм, за да оптимизира усвояването трябва да се приема на всеки 4 часа. Стареенето, алкохола, алергиите, антибиотиците, аспиринна, противозачатъчните хапчета, кортизона, диабета, токсините в околната среда, високата температура, естрогена, болестите, тютюнопушенето и стреса увеличават нуждата от витамин С.



Използвана литература:

US National Library of Medicine/National Institutes of Health, Inflamm Bowel Dis. 2001 May;7(2):94-8., Zinc supplementation tightens “leaky gut” in Crohn’s disease. Sturniolo GC1, Di Leo V, Ferronato A, D’Odorico A, D’Incà R.

Забележка: допълнителното приемане на цинк помага при болест на Крон. Информацията, представена в този блог пост не е предназначена да замести съветите на Вашия личен лекар и не е предназначен за диагностика, лечение или предотвратяване на всяко заболяване. Обсъдете тази информация със собствения си лекар или медицински специалист, за да се определи какво е точно за вас. Цялата информация е предназначена само за вашата обща култура и не е заместител на медицинска консултация или лечение на специфични заболявания. Ако имате някакви въпроси, свързани с грижа за здравето обсъдете ги с лекуващият ви лекар своевременно. Никога не трябва да пренебрегвате медицински съвет заради нещо, което сте прочели тук.




Няма коментари:

Публикуване на коментар