Знаете ли, че
ако имате IBS, може да имате дефицит на витамин D? Някои пациенти веднага след
като започнат да приемат витамин D3, започват да се чувстват по-добре и имат
повече енергия! Има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да се
чувствате по-добре, когато имате нарушение на храносмилането, като витамин D е
една много важна стъпка. Когато ние имаме промени или отклонения в храносмилането
ни, телата ни не могат да абсорбират напълно витамин D. Витамин D укрепва
имунната ни система и повишава имунитета. Той също така помага при депресия. Според
проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ и
националния институт по здравеопазване: "... витамин D може да играе
терапевтична роля в контрола на IBS ... добавките с витамин D трябва да се
разглеждат като част от терапевтичния подход при пациенти с IBS”.
Витамин D
обслужва няколко цели, които могат да помогнат при пациенти с IBS симптоми. Тук
са изброени само част по отношение на IBS и храносмилането:
- Подобрява имунната система и стимулира развитието на белите кръвни клетки (не забравяйте, 70% от нашата имунна система се намира в червата ни!);
- Помага за намаляване на възпаленията в тялото;
- Увеличава усвояването на калций.
Какви са симптомите на недостиг на витамин
D?
Ако имате недостиг
на витамин D и страдате от IBS,
рискувате да навредите на чревата си. В храносмилателният тракт на хората с
болестта на Крон, както и при болни от цьолиакия не може адекватно да се абсорбира
витамин D. Ако имате IBS и не приемате витамин D, симптомите не биха били
толкова сериозни, но може да предизвика дискомфорт, болка и др.
От колко витамин D се нуждаем?
Ако имате IBS
и сте на FODMAP диета, трябва да имате
проверени кръвни нива. Ако е необходимо
приемайте витамин D3 вместо синтетичния D2. Вие ще искате да достигнете
стабилни нива, така че тествайте се на всеки три месец за да се гарантира ефект.
Оптималния диапазон е 40-55 нг / мл. Също така, в зависимост от това къде
живеете и колко слънчева светлина получавате всеки ден може да сe наложи
променлив прием на витамин D (по-малко през лятото и повече през зимата). Ако
живеете в Исландия, ще се нуждаете от добра доза от витамин D целогодишно!
Ето един по-холистичен подход към
приемането на витамин D:
- Минимална (за да се предотврати недостиг): 15 мкг (600 IU) на ден;
- Превантивна (за предотвратяване на хронични заболявания): 60-80 мкг (2400 IU - 3200 IU), в зависимост от вашата седмична доза слънчева светлина; при използването на по-ниска доза е необходимо 1/2 час повече слънчево греене, 4 пъти седмично. Над 50-годишна възраст: 100-150 мкг (4,000-6,000 IU на ден, отново в зависимост от вашата седмична доза от слънчева светлина);
- Терапевтична - за специфични проблеми: 125 мг - 200 мкг (5000 - 8000 IU) на ден. На това ниво на добавки, кръвните нива трябва да бъдат тествани и да не надвишават 80 нг/мл.
Естествени източници на витамин D.
За да се
синтезира витамин D в кожата на човека е необходимо, излагане на слънце за
най-малко половин час преди да се приложи слънце защитен крем (освен ако лекаря
ви не предпише друго).
Естествени,
ниско-FODMAP източници на витамин D:
- сом - супер източник на витамин D;
- сьомга - голям източник на витамин D;
- флаундър - добър източник на витамин D;
- херинга (прясна), сардини (консервирани в масло), яйце (жълтък или цяло) - източници на витамин D
- Редовен прием на мляко – безлактозно по време на фазата на елиминиране и предизвикателство на диетата с ниски FODMAP храни.
Предупреждения:
Нивото на Витамин
D над 100 нг / мл може да бъде опасно, защото
води до абсорбция на калций допълнително. Симптомите включват мускулна болка,
разстройство на настроението, коремна болка и образуване на камъни в бъбреците.
Може също така да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Ето защо е много важно, да
не приемате твърде много витамин D.
Други витамини и минерали
Наличието на
достатъчно магнезий, цинк, калций,
витамин А и витамин С също са от жизненоважно значение за здравето на
червата. Ето храните с нисък FODMAP, които са естествени източници, за да ги
добавите към вашата ниска FODMAP схема:
Магнезий - зелени листни зеленчуци като
(спанак), ядки и семена (бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и сусам).
Необходими
нива:
- Минимално (за да се предотврати недостиг): 420 мг на ден;
- Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 750 мг на ден;
- Терапевтично за специфични проблеми: до 1000 мг на ден.
* Ако увеличите приема на калций без да се увеличава приема
на магнезий, тялото ви не може да абсорбира достатъчно магнезий. За това е препоръчително да се взема магнезий в различно
време от калция. Ако имате бъбречно заболяване вие ще трябва да бъдете
внимателни, за да не се получава излишък от магнезий.
Цинк - недостиг на цинк може да доведе
до диария, нарушен апетит и депресия. Low-FODMAP храни: стриди, раци (Alaska
King, Dungeness, Blue).
Необходими
нива:
- Минимално (за предотвратяване на дефицит): 11 мг на ден;
- Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 24 мг на ден;
- Терапевтично за специфични проблеми: 50-80 мг на ден.
* Калцият ще
попречи на усвояването на цинка, ако има излишък в диетата / добавките. Може да
се използва прием на желязо. Загуба на цинк може да се появи от обилно потене,
хирургични интервенции, употреба на алкохол и стрес.
Калций - ще попречи на усвояването на
цинк. Допълнителен прием 1,000-1,200 мг на ден (хелатиран) се препоръчва преди
лягане и между храненията, когато няма да има повече киселина в стомаха. Прием
на витамин A, C и D и магнезий са важни, за да се увеличи максимално усвояване
на калция.
Low-FODMAP храни:
сирене моцарела, пармезан.
Необходими
нива:
- Минимално (за да се предотврати недостиг): 800-1,000 мг на ден;
- Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 1,000-1,200 мг на ден;
- Терапевтично за специфични проблеми: до 1400 мг на ден.
* За да се
максимизира абсорбцията на калций, са необходими витамин D, А и С, както и
магнезий. Хелатиран калций (калциев цитрат) също помага.
Витамин А - действа като антиоксидант,
а също и увеличава производството на клетки, които повишават резистентността
към инфекции, помага на имунната система да функционира нормално. Това е
необходимо за чревния тракт и за усвояването на калция. Твърде много витамин А може да бъде токсичен, трябва да се вземат
не повече от 5000 международни единици (IU) на ден.
Low-FODMAP
храни: моркови, сладки картофи (до 1/2 купа), тиква, тъмно зелени листа на
ниски-FODMAP зеленчуци, както и жълтъка на яйце.
Необходими
нива:
- Минимално (за да се предотврати недостиг): DRI на 900 RAE на ден (RAE – еквивалентна стойност на ретинол);
- Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 30 000 IU от каротиноиди;
- Терапевтично за специфични проблеми: 50000 IU за хронични проблеми и 100 000 IU за 2 седмици за при незначителни проблеми;
* Употребата
на алкохол, недостига на витамин E, кортизоновите препарати и високия прием на
желязо може да намалят абсорбцията на витамин А. Както и когато сте болни или подложени
на стрес.
Витамин С - мощен имуностимулант и
увеличава клетъчната активност. Но може да предизвика образуване
на газове, коремни спазми и диария. Това е естествено слабително средство, така
че не приемайте повече от това, което лекаря е препоръчал (или не повече
от 2000 мг). Приема се между закуската и обяда на празен стомах. Под формата на
аскорбинова киселина или натриев аскорбат.
Low-FODMAP
храни: червени и жълти чушки, зеле сурово, киви, ягоди, нарязани сурови на
половинки, сурово броколи, портокали, ананас, домати.
Необходими
нива:
- Минимално (за да се предотврати недостиг): 200 мг на ден;
- Превантивно (за предотвратяване на хронични заболявания): 600 мг на ден;
- Терапевтично за специфични проблеми: до 5000 мг на ден*.
Тъй като Витамин C се движи бързо в целия
организъм, за да оптимизира усвояването трябва да се приема на всеки 4 часа.
Стареенето, алкохола, алергиите, антибиотиците, аспиринна, противозачатъчните
хапчета, кортизона, диабета, токсините в околната среда, високата температура,
естрогена, болестите, тютюнопушенето и стреса увеличават нуждата от витамин С.
Използвана
литература:
US National Library of Medicine/National
Institutes of Health, Inflamm
Bowel Dis. 2001 May;7(2):94-8., Zinc supplementation tightens
“leaky gut” in Crohn’s disease. Sturniolo GC1, Di Leo V, Ferronato A, D’Odorico A, D’Incà R.
Забележка: допълнителното приемане на цинк помага при болест
на Крон. Информацията, представена в този блог пост не е предназначена да замести
съветите на Вашия личен лекар и не е предназначен за диагностика, лечение или
предотвратяване на всяко заболяване. Обсъдете тази информация със собствения си
лекар или медицински специалист, за да се определи какво е точно за вас. Цялата
информация е предназначена само за вашата обща култура и не е заместител на
медицинска консултация или лечение на специфични заболявания. Ако имате някакви
въпроси, свързани с грижа за здравето обсъдете ги с лекуващият ви лекар
своевременно. Никога не трябва да пренебрегвате медицински съвет заради нещо,
което сте прочели тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар